Yap İşlet Devret Güneş Enerji Projeleri- Uzun Dönemli Elektrik Tedarik Sözleşmeleri

Avrupa’da çok yaygın olan ve son zamanlarda Türkiye’de de başlayan YAP İŞLET DEVRET GÜNEŞ Enerji santral yatırımları ve özellikle çatı tipi GES (Güneş Enerji Santrali) hem yerinde üretim sağlayarak şebekeye olan yükü azaltmakta hem de yenilenebilir ve doğa dostu üretim sağlamaktadır.


Avrupa’da çok yaygın olan ve son zamanlarda Türkiye’de de başlayan YAP İŞLET DEVRET GÜNEŞ Enerji santral yatırımları ve özellikle çatı tipi GES ( Güneş Enerji Santrali) hem yerinde üretim sağlayarak şebekeye olan yükü azaltmakta hem de yenilenebilir ve doğa dostu üretim sağlamaktadır. Bu yatırımlarla Enerji Piyasası anlamında lisanslandırmada önemli bir ilerleme sağlansa da, Ticaret hukuku bakımından bazı eksiklikler vardır. Ancak özellikle Avrupa’nın Yeşil Mutabakatına uyum sağlanması ve Paris İklim anlaşmasının da imzalanması ile bu Çatı Tipi GES yatırımlarının, kamu tarafından daha fazla teşvik edileceği görülmektedir. Özellikle YAP İŞLET DEVRET Güneş Enerji yatırımlarının çatı tipi dışında, arazi tipi uygulamaları da gelecekte çokça söz ettireceğini söyleyebiliriz. Bu noktada geçtiğimiz aylarda çıkarılan Lisanssız Yönetmeliği 5.1. h maddesi, orta ve uzun vadede bu tarz yatırım modellerinin önünü oldukça açacaktır. YAP İŞLET DEVRET Güneş santrali arazi uygulamaları konusunda henüz Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından sistem kullanım bedelleri açıklanmaması, bu tarz yatırımlar önündeki en büyük engel durumundadır. Bu da yakın zamanda açıklanacak ve arazi tipi GES modellerinin de önü açılacaktır.

Özellikle uluslararası ve Türkiye’de imalat ve üretim yapan sanayi tesisleri , alanında uzman bir güneş enerjisi yatırım firması ile şartları karşılıklı belirlenen ticari koşullar çerçevesinde, kendisinin hiçbir yatırımı olmadan, enerji maliyetlerini azaltmak, uzun süreli sürdürülebilir elektrik anlaşmaları yapmak ve yeşil mutabakatı uyum sağlamak için bu tarz modellere yönelmiş durumundadır. Özellikle çoğu uluslararası firma bu tarz yatırımları YAP İŞLET DEVRET modeli ile yapmaktadır.


YAP İŞLET DEVRET Çatı üstü Güneş Enerji santral yatırımı sayesinde tüketici; 

-          Yatırım yapmadan enerji maliyetlerini azaltabilmektedir,

-          Minimum 10 yıl ile başlayan uzun süreli ve sürdürülebilir enerji tedariki sağlamaktadır,

-          İŞLETME süresi sonunda DEVRETME imkanıyla bu yatırıma sahip olabilmektedir,

-          Yenilenebilir ve doğa dostu bir elektrik tüketimi sağlamaktadır.

YAP İŞLET DEVRET Güneş Enerji hem çatı tipi hem de arazi tipi yatırımların orta vadede yaygınlaşması ile firmaların, elektrik faturalarındaki ani artışları bir nebze frenlemesi ile doğa dostu sürdürülebilir yatırımların daha da artmasına ve 2053 yılında ulaşılması beklenen Karbonsuz elektrik üretim hedefine yaklaştıracaktır. 

Benzer İçerikler