Kojenerasyon nedir?

Kojenerasyon doğalgazın en verimli kullanılmasını sağlayan birleşik ısı ve elektrik üretimidir. Kıscaısı ve elektriğin bir arada üretilmesinden bahsediyoruz.


Kojenerasyon tesislerinde elektrik üretiminin yanısıra prosessin doğal bir sonucu olarak buhar ve sıcak su ortaya çıkmakar ve bu şekilde elektrik üretimiyle dahilinde  kojenerasyon sistemlerinde verim %87-%90  seviyelerine gerçekleşmektedir.. Ayrıca kojenerasyon ile enerji üretiminde küresel ısınmaya neden olan karbonmonoksitin , metan ve nikro oksitin doğaya salınımıda düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

Mem Elektrik Üretim Kojenerasyon Santrali, 2015 yılında 1.ünitesi 4.3 MW(elektrik)/4.39 MW(mekanik)  gücünde kurularak devreye alınmış olup elektrik ve tesisimizin gereksinim duyduğu buhar ve sıcak su üretimi yapmaya başlamıştır. Yapılan yatırım çalışmalarıyla 2018 yılında 2.ünitesi 4.3 MW(elektrik)/ 4.39 MW(mekanik)  gücünde ilave edilerek toplam gücü 8.6 MW(elektrik)/ 8.78 MW(mekanik)  olarak faaliyetine  devam etmektedir.Üretilen elektrik ve ısı enerjisi sanayi tesisinde kullanılarak İşletme enerji maliyetlerinde önemli tasarruf sağlanmaktadır.

Benzer İçerikler